Ацтеките наричали това ястие ауака-мули“, което означава авокадова смес – оттам

...
Ацтеките наричали това ястие ауака-мули“, което означава авокадова смес – оттам
Коментари Харесай

От А до Ям: Да си направим гуакамоле

Ацтеките наричали това ядене „ ауака-мули “, което значи авокадова примес – оттова идва и думата „ гуакамоле “. Тяхното гуакамоле съвсем не се различавало от това, което ядем през днешния ден.

Испанците първи от европейците пробвали ауака-мули и през ХVІ век го внесли в Европа, само че защото тук авокадо нямало, опитвали да го заместват с какво ли не, единствено и единствено да получат нещо, близо до гуакамолето. Авокадото обаче е прекомерно неповторимо, с цел да бъде имитирано.

Ацтеките вярвали, че гуакамолето е мощен афродизиак и заради естествените моносатурирани мазнини и белтъчини в авокадото представлявало доста значима част от тяхното хранене. В авокадото има впечатляващ лист на витамини и минерали (над 20), които носят редица здравословни изгоди.

Първите предписания за гуакамоле в кулинарните книги на Запад били оповестени през 40-те години на ХХ век, само че същинският взрив то претърпяло след 60-те години.



Светът е гладен за гуакамоле, импровизира и видоизменя този обикновен дип съгласно усета си. Чела съм предписания за гуакамоле, в което се прибавят да вземем за пример броколи или синьо сирене. Но нормално добавките не са чак толкоз ексцентрични – може би домат, краставица или чесън. По отношение на текстурата на гуакамолето също има разнообразни желания – някои хора го пасират до хомогенна кремообразна примес, други оставят частите авокадо в полусмачкан тип.

Трудно е да се каже каква е точната рецепта за достоверно, същинско, автентично гуакамоле, само че защото Мексико е родината му, можем да приемем, че мексиканците знаят най-добре по какъв начин се прави и го подготвят евентуално по метод, непосредствен до истинския.

Ето за какво избрахме рецепта за класическо гуакамоле от книгата „ Truly Mexican “ на Роберто Сантибанес.  В нея той употребява хаванче, а не блендер. Счуква добре лука, лютата чушка и кориандъра, а с вилица смачква на едро авокадото.

Необходимите артикули:

2 с.л. ситно нарязан бял лук
1 с.л. ситно нарязана зелена люта чушка (сорт „ халапеньо “)
¼ ч.л. сол
½ ч.ч. ситно нарязан свеж кориандър
1 огромно или 2 бр. по-малко мексиканско авокадо (hass)
сокът на ½ лайм



Нарежете на ситно белия лук, зелената чушка и кориандъра. Прехвърлете ги в хаванче, посолете и счукайте доста добре. Прехвърлете ги в необятна купа. Изсипете нарязаните части авокадо и с огромна вилица ги смачкайте на едро.


 Добавете и тази свежа салата в менюто!

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР